
Smaczny piątek zerówki i świetlicy szkolnej 😋
Suchy, z cukrem pudrem, z owocami, z bitą śmietaną…ten smakołyk uwielbiany przez wiele osób ma swoje święto 🙂
25 marca obchodzimy Międzynarodowy Dzień Gofra. Choć tradycja jedzenia gofrów wywodzi się z Belgii to znane i uwielbiane są już na całym świecie.
Skoro jest okazja do świętowania, to doskonałym miejscem do tego jest zeróweczka i świetlica szkolna.
Uczniowie uczcili ten dzień zjadając pyszne i zdrowe gofry marchewkowe z odrobiną cukru pudru.
Polecamy tę pyszną i zdrową wersję, a przepis dla chętnych zostawiamy poniżej 🙂
Składniki (na 12-14 gofrów) :
-150 g marchewki (startej na drobnych oczkach tarki),
-2 jajka
-320 g mleka
-50 g oleju
-200 g mąki pszennej
pełnoziarnistej lub orkiszowej
-100 g mąki pszennej
-1 łyżeczka cukru waniliowego
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-50 g syropu z agawy lub erytrolu (może być też zwykły cukier:)
-szczypta soli
-olej do smarowania gofrownicy
~ smacznego ~